Maastricht ontdekken in een weekend

Vorig weekend bezocht ik samen met vriendin K Maastricht, “de meest Europese stad van Nederland”. Zoals je in mijn vorige blog kunt lezen, logeerden we in het Kaboom hotel, in de wijk Wyck.

Dat Maastricht de meest Europese stad van Nederland wordt genoemd, zie en voel je vanaf het eerste moment. In Maastricht ontmoeten heden en verleden elkaar in oude, diepe grotten, historische gebouwen, designer shops en mooie pleinen met gezellige terrasjes.

In de binnenstad kan je uit je dak gaan als shopaholic; Het is “shop till you drop baby” 😉 Shophotspots zijn het winkelcentrum Entre Deux, met zijn mooie architectuur en mega uitvoering van bekende modehuizen, en winkelcentrum Mosae Forum met leuke winkeltjes. Hier vind je naast de boetiekjes ook een heel bijzondere boekwinkel. In de meer dan 700 jaar oude Dominicanerkerk vind je honderden en honderden boeken; het meest gevarieerde en complete assortiment boeken, lp’s, cd’s en dvd’s. De boekhandel is door The Guardian uitgeroepen tot “the fairest bookshop of the world, a bookshop made in heaven”.

Een stukje geschiedenis

De binnenstad van Maastricht is beschermd stadsgezicht en dat zie je terug in de monumentale gebouwen, de kerken en basilieken en de mooie oude huizen. Je loopt van de Romeinse tijd zo tegen de Renaissance aan. Niet voor niets is Maastricht de tweede monumentenstad van Nederland. Samen met Nijmegen is het ook de oudste stad van Nederland. (ze weten niet goed welke stad het oudst is)
Al slenterend door de stad wandel je door de geschiedenis van Maastricht. Je loopt van de oudste stadspoort van Nederland naar de Vestingwerken en verder naar het ondergrondse gangenstelsel. Vergeet dan niet om langs bakkerij Mathieu Hermans te gaan aan de Zakstraat. Hier maken ze de heerlijkste broden en vlaaien volgens oud ambachtelijk recept. Het brood en gebak is er zo vers, je neemt het warm mee naar huis.

Maastricht – Mosae Trajectum – Castellum Mosae

Mosae Trajectum of Pons Mosae noemden de Romeinen de doorgang, een brug, over de Maas die zij aan het begin van onze jaartelling bouwden. Aan deze doorgang heeft Maastricht haar naam te danken. Ter verdediging van de brug, die de belangrijke verbinding vormde in de Oost-West route, bouwden zij een fort op de westoever van de Maas; het castellum Mosae.
In 1275 stortte de brug in en ter vervanging liet het kapittel van Sint Servaas de Sint Servaasbrug bouwen.

Maas

de Maas

De Helpoort

Wil je de oudste stadspoort van Nederland (1229) zien, dan moet je een bezoekje brengen aan De Helpoort. Niet alleen de oudste, maar ook de enige stadspoort die Maastricht nog heeft. De Helpoort, of Jekerpoort, was onderdeel van de stadswal die in de Middeleeuwen om Maastricht is gebouwd.

De Vestingwerken, de Kazematten en de Grotten van de Sint Pietersberg

Tussen de huizen van de oude binnenstad vind je nog delen van de oude verdedigingswal, de Vestingwerken, die vanaf de Romeinse tijd tot ver in de 19e eeuw zijn gebruikt als bescherming tegen vijandelijke inval. Onderdeel van de vestingwerken zijn de Kazematten, een ondergronds gangenstelsel uit 1579.
Nadat Maastricht in 1867 de status van vestingstad verloor, is een groot deel van de omwalling en vestingwerken gesloopt. Door de 11 km die bewaard is gebleven van het ondergrondse gangenstelsel kan je, onder begeleiding van een gids, een wandeling maken. Je loopt van kruitkamers, via trappen en galerijen naar bomvrije ruimtes. Het is indrukwekkend om te zien en te ervaren hoe goed de stad beveiligd is geweest. Durf je nog verder onder de grond te gaan, dan moet je zeker op tour gaan in het labyrint van de Grotten van de Sint Pietersberg. Dit bestaat uit meer dan 20.000 gangen, waarin vroeger mergel werd gewonnen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de grotten gebruikt als schuil- en onderduikplaats.

20171104_131702

Kerken en Basilieken

In Maastricht vind je meer dan 50 kerken, kloosters, kapelletje en basilieken. Je loopt van de ene kerk naar de andere basiliek. De Sint Janskerk staat op het Vrijthof, naast de Sint Servaasbasiliek. Als je de 80 mtr. hoge toren beklimt, heb je een mooi uitzicht over Maastricht. Maar Maastricht heeft nog een basiliek, nl. de Onze Lieve Vrouwebasiliek. Bekijk je graag oude kerken, dan kan je in Maastricht je hart ophalen 🙂

20171104_113954

Wyck

Zoals ik al schreef. ligt het Kaboom hotel in de wijk Wyck. Wyck is een upcoming wijk met een eigen karakter en de meest trendy buurt van Maastricht. Je vindt er lekkere eettentjes en trendy hotels. Exclusieve winkels en delicatessenzaken naast authentieke speciaalzaken. Én je hebt de Wyck Bazaar. Sinds dit voorjaar foodhotspot van Maastricht. Wyck Bazaar ligt tussen de Rechtstraat en Wycker Grachtstraat. Hier vind je lekker, eerlijk en betaalbaar eten.
In Wyck barst het van de leuke cafeetjes en barretjes. Het is zeker een must-do. Want zoals de Wyckenaren zelf zeggen: “Als je niet in Wyck bent geweest, ben je niet in Maastricht geweest”.

brouwerij De Ridder

Het Jekerkwartier – Quartier Latin van Maastricht

Het Jekerkwartier is het oudste stadsdeel van Maastricht. Hier staan de oude historische gebouwen van de Universiteit. Je kunt er heerlijk shoppen in kleine boetiekjes en ateliers van jonge ontwerpers. Je wandelt langs de oude stadsmuur en de oever van de Jeker, of neemt een kijkje in de ateliers van het Werkgebouw op het terrein van de Tapijn Kazerne. Hier werken vak- en ambachtslieden samen aan de mooiste creaties.

ingang Universiteit

ingang Universiteitsgebouw

20171104_132130
Als je achter het Natuurhistorisch Museum, bij de Heksenstraat, de trap op klimt naar de stadsmuur wandel je zo door de stadstuinen die boven op de muur liggen. En achter Café De Pieter, aan de voet van de oude stadswal, vind je Het Sint Hilariusstraatje, het smalste straatje van Maastricht. In het Jekerkwartier vind je lekkere en gezellige restaurants, zoals Petit Boneur in Achter de Molens. In Petit Bonheur heb je het gevoel dat je in Frankrijk bent. Je kan er zomers en ’s winters heerlijk eten op het binnenterras. Op de kaart staat een mix van Italiaanse en Franse gerechten, gemaakt van verse seizoensgebonden producten.

20171104_13183420171104_131719

Céramique, het andere Maastricht

In de wijk Céramique proef je nog het industriële verleden van de stad. Maar het is ook het nieuwe woon- kantorendeel van Maastricht. Céramique maakt officieel deel uit van Wyck en heeft zijn naam te danken aan de oude keramiekfabriek Société Céramique die in dit deel gevestigd was. Céramique is architectuur en eigentijds eten en drinken bij hotspots zoals sterrenrestaurant Beluga en kunst bekijken in het Bonnefantenmuseum.

Stokstraatkwartier, ‘Mestreechter Geis’

In het Stokstraatkwartier komen alle straten uit op het mooiste plein van Maastricht, het Onze Lieve Vrouweplein. Alle straatjes tussen het Jekerkwartier en de binnenstad vallen onder het Stokstraatkwartier. Een stadsdeel met statige historische panden en de meest luxe en exclusieve winkelstraatjes van Nederland. Je loopt er, net als in Rome, over niet hakjesproof straatjes van kinderköpkes en vindt er het kleinste café van Nederland, het Petit Café Moriaan.

20171104_113508
Op het pleintje van de Kleine Stokstraat staat een bronzen beeldje ‘de Mestreechter Geis‘. Het is een geschenk van de Maastrichtenaren aan burgemeester Baron Michiels van Kessinich voor zijn 25 jarig ambtsjubileum. Mestreechter Geis staat symbool voor de bourgondische Maastrichtenaar.

20171104_115405

Na mijn eerste bezoek aan Maastricht weet ik het zeker, ik ga beslist nog een keer terug naar deze heerlijke stad. En jij? Heeft de Mestreechter Geis ook jou gevangen? 😉

Veel plezier!
Ciao, Ir

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s